Hoe kan strategische branding jou helpen met je overvolle agenda

Geen lezer en wil je liever rustig luisteren? Luister dan deze aflevering in de Master Your Brand podcast.

“Je hebt het vast wel eens gehoord: snelle marketing trucs en 'get-rich-quick'-methodes die beloven dat je binnen no-time veel geld kunt verdienen.

Deze tactieken zijn verleidelijk, vooral als je overweldigd bent door je drukke agenda en op zoek bent naar manieren om meer ideale klanten binnen te halen, een team op te zetten of je aanbod hoger te prijzen.

Maar ik geloof niet in ‘get-rich-quick’-methodes en ik ben het beu om deze boodschappen te zien passeren om eerlijk te zijn. Deze beloftes creeren een onrealistisch beeld van ondernemen. Als high-end branding expert sta ik voor iets anders: het bouwen aan een betekenisvol merk waar mensen in geloven. Sterke branding wordt op die manier je meest authentieke marketingtool. Geen snelle oplossingen en sleezy sales technieken, maar een investering die duurzame resultaten oplevert.

 

“Misschien herken je jezelf hierin: je agenda is overvol, je hebt nauwelijks tijd om aan je bedrijf te werken, en je voelt dat je vastloopt. Een volle agenda lijkt misschien een luxeprobleem, maar in werkelijkheid kan het je groei belemmeren.

Strategische en authentieke branding helpt je niet alleen om deze situatie aan te pakken, maar ook om ruimte te creëren voor wat echt belangrijk is.

Druk is niet altijd goed

Veel mensen, misschien ook jij, geloven dat een volle agenda gelijkstaat aan succes. “Hoe drukker, hoe beter,” wordt vaak gezegd. Maar laten we dat even kritisch bekijken. En dat doe ik toevallig graag, advocaat van de duivel spelen.

Te veel klanten en te weinig tijd voor jezelf is een signaal dat er iets niet helemaal klopt. Misschien is het tijd om je prijzen en aanbod te herzien of om een andere strategie in te zetten. Misschien trek je wel genoeg klanten aan, maar nog te weinig de juiste.

Hoe word je gezien in de markt? Waar sta je bekend voor? Heb je een onderscheidende brand die je merkwaarden ondersteunt?

Veel van mijn klanten komen in de volgende situatie terecht. Ze hebben geïnvesteerd in een logo of hebben dit zelf gemaakt in Canva. Nadien hebben ze wat kleuren gekozen die ze mooi vonden en voilà, hun brand is klaar. Alleen is dit geen brand, maar een samenraapsel van visuele elementen.

Een sterk merk gaat dieper dan dat, het omvat de waarden, persoonlijkheid en onderscheidende elementen van je zaak. Het is de perceptie van je merk of zoals Jeff Bezos, de alombekende CEO van Amazon zegt: “Your brand is what other people say about you when you’re not in the room” Je kan moeilijk controleren wat mensen over je merk vinden en zeggen, als je vergeet in te zetten op een strategisch plan voor je merk.

Als je van start gaat, is het heel logisch dat je ergens moet beginnen. Ik zeg ook altijd dat als je nog niet weet waar je naartoe wil, nog geen helderheid hebt over hoe je jezelf in de markt wil zetten, investeer dan (nog) niet in high-end branding. Maar als je na enkele jaren als ondernemer voelt dat het niet meer klopt - als je het gevoel hebt dat je continu bezig bent, en niet meer toekomt aan de dingen die écht belangrijk zijn voor je bedrijf, dan is het tijd om de investering te overwegen.

Druk zijn betekent dus niet per se dat alles goed gaat; het kan juist betekenen dat je jezelf voorbijloopt en geen ruimte hebt voor strategische groei.

En vooraleer je denkt dat dit gaat uitdraaien tot een post over 4u per week werken en tegelijk te cashen, dat bedoel ik zeker niet. Ik geloof dat je dit kan bereiken als je slim en strategisch te werk gaat. Maar een duurzame onderneming opbouwen zonder hard te werken en veel te investeren, is in mijn ogen onmogelijk.

Ik geef je graag in deze blogpost 3 manieren van hoe branding je kan helpen met die overvolle agenda:

1/ Het verhogen van je prijs

Eén van de meest directe manieren waarop strategische branding je kan helpen, is door je prijzen te verhogen. Vaak zie ik dat ondernemers hun prijzen niet durven te verhogen, ook al weten ze dat ze onder hun waarde werken. Misschien herken je dat wel.

Een klant van mij, een fotografe, had hetzelfde probleem. Haar agenda zat vol met aanvragen, maar haar branding weerspiegelde niet de waarde die ze leverde. Ze vond haar branding niet passen bij haar aanbod, bij haar persoonlijkheid en haar visie. Dit zorgde voor veel onnodige onzekerheid.

Ze communiceerde niet graag over haar aanbod, want ze vond haar huisstijl en website echt niet passen bij haar zaak. Ze wilde zich high-end positioneren en voelde aan alles dat haar DIY brand haar in de weg zat. Dit zorgde er ook voor dat ze haar tarieven niet durfde verhogen. Het was hoog tijd om haar unieke plek te claimen in de sector.

De struggle met haar overvolle agenda werd haar al een tijdje te veel. De fun van het ondernemen was ver te zoeken en op dat moment kwam ze bij mij terecht. Na een strategische rebranding, waarin we haar unieke niche en persoonlijkheid naar voren brachten, kreeg ze het zelfvertrouwen om haar prijzen te verhogen en trok ze haar ideale klanten aan.

Branding helpt je niet alleen om je visueel te onderscheiden, maar ook om je te positioneren als de expert die je bent. Hierdoor zijn klanten bereid meer te betalen voor jouw diensten, omdat ze de waarde herkennen en het volledige plaatje klopt.

Wanneer je prijzen in lijn zijn met wat je biedt, heb je minder klanten nodig om hetzelfde of zelfs meer te verdienen. Dit betekent dat je meer ruimte in je agenda krijgt en meer tijd overhoudt om aan je bedrijf te werken, in plaats van erin gevangen te zitten.

2/ Consistent zijn in je communicatie

Een sterke branding biedt ook een ander groot voordeel: consistentie. Wanneer je merk goed gedefinieerd is, hoef je niet langer uren te scrollen door Canva, op zoek naar de juiste kleuren of lettertypes. Alles is vastgelegd in een huisstijlgids, waardoor je eenvoudig met templates kunt werken. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je communicatie altijd consistent is voor je klant. Geen verwarring meer over of een post nu van jou komt, want je onderscheidt jezelf met een brand die helemaal op maat is.

Een andere klant, een wedding planner, kwam precies met dit probleem naar mij toe. Ze had haar branding altijd zelf gedaan, maar was het prutsen in Canva beu. Ze miste consistentie in haar merk en nu haar bedrijf groeide, had ze geen tijd en energie meer om het allemaal zelf te doen. Ze wist dat haar brand nog niet uitstraalde wat ze voor ogen had, en dat ze graag een expert wilde inschakelen om het strategisch aan te pakken deze keer.

Na een volledige rebranding, inclusief huisstijlgids, drukwerk, social media templates en een nieuwe website, merkte ze direct hoeveel rust dit haar opleverde. Ze hoefde niet meer na te denken over kleine details en kon zich volledig focussen op haar klanten en wat ze het beste doet.

Door deze consistentie in je branding en communicatie te brengen, bespaar je niet alleen tijd, maar maak je ook een krachtiger statement naar de buitenwereld. Klanten herkennen jouw merk en weten precies wat ze van je kunnen verwachten, wat het vertrouwen vergroot en ervoor zorgt dat ze sneller overtuigd zijn om samen te werken.

3/ wegfilteren van de foute klanten

Je agenda kan snel overvol raken als je de verkeerde klanten aantrekt. En dat gebeurt sneller dan je denkt. Want als je zoals mij bent, ben je gestart om mensen te oprecht te willen helpen. En nee zeggen op een samenwerking, is dan niet altijd even makkelijk. (Zeker als je wel eens durft hervallen als people pleaser zoals ik)

Maar jij weet ook dat klanten die niet goed bij je passen, je vaak meer tijd en energie kosten dan ze opleveren. Strategische branding kan je helpen om je minst ideale klanten eruit te filteren, zodat je alleen werkt met mensen die echt bij je passen.

Want je branding en website zijn de eerste kennismaking met jouw bedrijf. Dit is hét moment waarop potentiële klanten hun eerste indruk van jou vormen. Als je brand en website hier al duidelijk laten zien wie je bent en wat je doet, trek je automatisch de klanten aan die echt bij je passen.

Dit doe je door het positioneren van je merk op een onderscheidende manier. En dat doe je door goed naar jezelf te kijken, naar je missie, je visie, waarom je doet wat je doet. Kijk ook naar wat écht belangrijk is voor jou, welke waarden en normen je nooit zou veranderen. De kern van je authentieke zelf. En de mensen die daar tot aangetrokken worden, zijn automatisch de ideale klant.

Want dat is je sterkte: er is niemand zoals jij. ‘Own it’ en baseer daar je branding op. Dit doen we bijvoorbeeld samen in mijn branding trajecten. Dit voorkomt dat je later tijd verspilt aan klanten die niet matchen met jouw visie of aanbod.

Conclusie

Strategische branding is een krachtig hulpmiddel om grip te krijgen op je overvolle agenda. Door je te richten op het aantrekken van de juiste klanten, je prijzen te verhogen en consistentie in je communicatie te brengen, kun je meer rust creëren in je bedrijf. Je branding fungeert als een filter die ervoor zorgt dat je alleen werkt met klanten die echt bij jou passen, waardoor je meer voldoening uit je werk haalt en je bedrijf duurzaam kunt laten groeien.

Sterke branding is je meest authentieke marketingtool. Het helpt je om op een natuurlijke manier klanten aan te trekken die bij jou passen, zonder dat je constant bezig bent ze te overtuigen. Dit betekent dat je minder tijd en energie hoeft te steken in het overhalen van klanten, omdat ze al sneller overtuigd zijn van jouw waarde.

Liefs,
Natasja

Natasja Ceulemans

Brand strateeg & Owner Dot & Dash studio

Vorige
Vorige

Wat is merkstrategie en waarom is het belangrijk?

Volgende
Volgende

Hoe jij je eerste digitale product(en) succesvol verkoopt via je website