Hoe jij je eerste digitale product(en) succesvol verkoopt via je website
Ik schets graag een mooi beeld voor je: “Je zit in je favoriete koffiebar en geniet van je koffie. Het scherm van je telefoon licht op en je ziet je allereerste Mollie-notificatie. De eerste digitale verkoop is gemaakt.”
Je eerste digitale product of producten zijn klaar. Proficiat! Je wilt ze nu zo snel mogelijk op de markt brengen om die verkoopsnotificaties te zien binnenkomen. Maar hoe begin je hier aan zonder te grote investeringen te moeten maken? Zonder er een volledige webshop en betaalsysteem aan vast te hangen? Alle technische rompslomp en extra kosten wil je liever vermijden om je digitale producten voor het eerst te lanceren.
Allereerst mag een aparte salespagina niet ontbreken. Een goede salespagina bevat de volgende elementen:
De verlangens en de pijnpunten van je ideale klant. ‘What’s in it for them?’
De resultaten en voordelen van je digitale product.
Wie jij bent als expert en waarom je dit product maakte.
Reviews van klanten die het product al hebben aangekocht of getest.
Genoeg knoppen doorheen je pagina om de klant tot actie aan te zetten.
Als website designer weet ik als geen ander hoe belangrijk de eerste indruk van een website is. Dus niet alleen de content moet spot on zijn, een visueel aantrekkelijke website met een aangename, vlotte gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een bezoeker die je warm kan maken voor je aanbod en een klant die bij je koopt.
Heb je deze zaken toegepast? Top!
Dan is er de cruciale stap die vaak over het hoofd wordt gezien: de betaalpagina. Deze laatste stap in het aankoopproces is waar de magie gebeurt, of juist niet.
In deze blogpost deel ik hoe je moeiteloos je eerste digitale producten kunt verkopen met behulp van een eenvoudige, maar krachtige betaalpagina zonder grote kosten of de nood aan veel technische kennis.
Klinkt goed? Lees dan zeker verder.
De basis van een succesvolle betaalpagina
Voordat we in de details duiken, laten we eerst de basis van een succesvolle betaalpagina bespreken. Een goede betaalpagina moet:
Gebruiksvriendelijk zijn
Klanten moeten snel en eenvoudig hun gegevens kunnen invoeren zonder gedoe. Het moet helemaal helder zijn hoe je tot aankoop overgaat, hoeveel alles kost, eventuele betaaltermijnen, enz. Geen ruimte voor verwarring in deze stap. Je wil er daarnaast voor zorgen dat een klant met zo weinig mogelijk klikken kan betalen.Betrouwbaar overkomen
Vertrouwen is essentieel, vooral als het gaat om online betalingen. Je wil niet dat er een aarzeling naar boven komt op de cruciale moment tijdens het afrekenen. Zien dat je logo zichtbaar is en dat er een beschrijving bijstaat en/of foto, kan hier helpen om jouw zaak te blijven linken tijdens de betaling.Geoptimaliseerd zijn voor conversie
Elke stap moet gericht zijn op het maximaliseren van de aankoop. Dit is het moment om bijvoorbeeld aan upsell te doen. Zorg ervoor dat je snel kan tonen wat ze nog kunnen bijkopen dat ook interessant kan zijn, nu ze toch aan het betalen zijn en ze overtuigd zijn van de waarde die je hen kan bieden. Hier ligt veel potentieel, aangezien je klanten al warm zijn voor je aanbod en manier van werken.
Als je deze drie aspecten goed hebt, ben je al een heel eind op weg. Maar hoe zorg je er concreet voor dat jouw betaalpagina aan deze criteria voldoet?
Hiervoor doe ik zelf beroep op een checkoutsysteem dat heel makkelijk in gebruik is, en waardoor je snel aan de slag kan met het verkopen van je eerste digitale product: het Plug&Pay betaalsysteem.
Waarom kies ik voor Plug&Pay?
Het vinden van het juiste checkoutsysteem kan een gamechanger zijn voor je online business. Als webdesigner heb ik talloze systemen zien passeren, en er is er één die echt opvalt voor mij in termen van gebruiksgemak en effectiviteit. Daarbij is het ook een Nederlandstalig bedrijf, wat makkelijker is voor klantenservice en instructies rond het opmaken van de pagina’s die je nodig hebt.
Plug&Pay maakt het mogelijk om in slechts tien minuten een professionele en converterende betaalpagina op te zetten, ongeacht of je digitale programma's, coaching, fysieke producten, evenementen of abonnementen verkoopt.
Snelle en gemakkelijke setup
Een van de grootste voordelen van een goed checkoutsysteem is de snelheid en eenvoud van de setup. Je hoeft geen technische kennis te hebben om een betaalpagina te maken die er professioneel uitziet en goed functioneert. Met een gebruiksvriendelijke interface kun je in enkele minuten een betaalpagina opzetten die volledig is afgestemd op je merkidentiteit.
Je huisstijl toepassen
Dit betekent dat je kleuren, logo's en andere merkelementen kunt integreren om een consistente merkbeleving te creëren. Het enige dat ik als website designer ontbreek, is wat meer mogelijkheden. De styling is redelijk beperkt. Langs de andere kant is weinig afleiding op een checkoutpagina zeker niet slecht. Zolang de merkherkenning duidelijk genoeg is, blijft het interessant.
Verhoogde conversies
Een ander belangrijk voordeel is de conversieoptimalisatie. Het juiste checkoutsysteem is ontworpen met best practices in gedachten om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk klanten hun aankoop voltooien. Denk aan functies zoals duidelijke en beknopte stappen, en een mobielvriendelijk ontwerp. Deze elementen dragen allemaal bij aan een soepele en aangename ervaring voor de klant, wat de kans vergroot dat ze hun aankoop voltooien.
Vertrouwen en veiligheid
Bij online betalingen is vertrouwen essentieel. Een goed checkoutsysteem biedt goede beveiligingsmaatregelen en toont duidelijke signalen van betrouwbaarheid. Aangezien Plug&Pay werkt met een grote speler in de markt (Mollie), weet je dat je als klant veilig bent als het gaat over betalingen.
Geen website nodig
Als website designer spreek ik hier misschien tegen mijn eigen vak, maar ik weet dat het niet voor iedereen meteen evident is om te investeren in een jaw-dropping website. Plug&Pay voorziet daarom voor ondernemers zonder website of degenen die hun product los van hun huidige site willen verkopen, de optie om een aparte salespagina en bedankpagina aan te maken. Zo heb je ineens alles wat je nodig hebt voor een succesvolle verkoop van je digitale product. Begrijp me niet verkeerd, een goed ontworpen en onderscheidende website werkt altijd beter, maar vanuit het ‘start before you’re ready’-principe, kan dit zeker.
In de praktijk
Laten we dit alles eens in de praktijk brengen. Stel, je hebt een digitaal product ontwikkeld dat je wilt verkopen. Hoe pak je dit aan?
Stap 1: Betaalpagina aanmaken
Met het checkoutsysteemv van Plug&Pay maak je binnen vijf minuten een professionele betaalpagina aan. Je kiest een template dat past bij je product, voegt je logo en kleuren toe, en vult de productinformatie in.
Stap 2: Integratie met je website
Je integreert de betaalpagina eenvoudig met je bestaande website. Je krijgt een URL waar je naar kan verwijzen op de salespagina van je product. Dit voeg je toe aan de knop voor het aankopen van je product.
Stap 3: Betaalmethoden instellen
Ontvang betalingen via elke gewenste methode door te koppelen met Mollie, waar je kan betalen met iDEAL, Apple pay, Mastercard, Visa, Paypal, en meer. Incasso en betalen op rekening is ook mogelijk.
Stap 4: Stel alles goed in voor je product
Je voegt een product toe en stelt daar de prijs is, plus eventueel extra zaken. Denk aan specifieke btw-regels, staffelkorting, verzendkosten, upsell, termijnbetalingen, kortingscodes en actieprijzen. Je hebt er alle controle over.
Stap 5: Testen en lanceren
Voordat je live gaat, test je de betaalpagina grondig om er zeker van te zijn dat alles soepel werkt. Daarna ben je klaar om te lanceren en je digitale product te verkopen.
Conclusie: verkoop met vertrouwen
Het verkopen van je eerste digitale product hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Met de juiste tools en een solide strategie kun je een betaalpagina opzetten die niet alleen professioneel oogt, maar ook daadwerkelijk converteert.
Door gebruik te maken van een handig checkoutsysteem bespaar je tijd, verhoog je je conversies en bied je je klanten een veilige en betrouwbare manier om hun aankopen te doen. Plug&Pay start vanaf €9/maand en valt dus onder een betaalbare optie.
Of je nu net begint of al een ervaren ondernemer bent, het optimaliseren van je betaalproces is een stap die je niet wilt overslaan. Een gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en conversiegericht checkoutsysteem kan het verschil maken tussen een bezoeker die uit frustratie weggaat en een tevreden klant.
Dus waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar succes en begin vandaag nog met het verkopen van je digitale producten. Veel succes!
Veel liefs,
Natasja
Dit is geen gesponsorde post, maar ik krijg wel een kleine commissie als je via deze link besteld. Puur omdat ik in dit product geloof en het kleinere ondernemers verder helpt om al te starten met online verkopen, zonder grote aanpassingen aan hun website te moeten doen.
Natasja Ceulemans