5 tips voor introverte ondernemers

woman holding a hat in front of her face

“Er wordt te weinig aandacht besteed aan het verschil tussen introverte en extraverte mensen.

Toen ik in agencies werkte en meetings had met verschillende partijen, dan kon je vaak meteen zien wie het woord nam en wie dit niet meteen durfde. In een ideale wereld zou iedereen aan bod moeten komen om hun ideeën naar buiten te brengen en niet enkel wie het meest assertief is.

Even kort het verschil toelichten met een snelle google search. Wat zegt Carl Jung (Zwitserse psychiater en psychoanalyticus) bijvoorbeeld over introverten en extraverten?:

“Hij geloofde dat extraverte mensen hun energie naar buiten richten - naar andere mensen - en energie krijgen van dergelijke ontmoetingen. Introverte mensen richten hun energie ondertussen naar binnen, naar meer afgezonderde, doordachte activiteiten.”

Ik geef dit graag mee, aangezien ik denk dat er wel wat verwarring bestaat over introverte en extraverte persoonlijkheden. Er worden snel karikaturen gemaakt van beide kanten, terwijl het niet zo zwart-wit is. Iedereen heeft eerder een mix van introverte en extraverte kwaliteiten in zich, maar je neigt over het algemeen vaak naar 1 kant.

Het verschil ligt daarom voornamelijk in waar je energie van krijgt. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld als introvert standaard een gesloten persoon bent, die niets durft zeggen tegen anderen. Dat is een misconceptie. De extremen van de extraverte flapuit en de zeer gesloten introvert komen in de realiteit minder voor.

Ik zelf ben een extraverte introvert. Dat wil zeggen dat ik extravert kan zijn als ik wil, maar ik heb mezelf daar wel in moeten trainen op werkvlak. Leren assertief zijn, leren tussenkomen in meetings, enz. 

Als je niet weet wat ik hiermee bedoel, dan som ik even kort enkele eigenschappen op van een extraverte introvert:

  1. Het gaat je goed af om met anderen te praten, maar op iemand nieuw afstappen kost iets meer moeite dan je zou willen.

  2. Je vindt het niet erg om alleen te zijn en zo je batterijen op te laden. Het is niet zo dat je het niet leuk vindt om mensen om je heen te hebben, maar er zit een limiet op.

  3. Vaak word je door anderen gezien als extravert. Door je spontane babbel en je open houding kun je namelijk op de buitenwereld overkomen als een extravert. 

  4. Je moet jezelf soms oppeppen voor sociale afspraken, ook al vind je deze hartstikke leuk. En als je er eenmaal bent? Dan heb je de time of your life.

(bron: artikel Happinez)

Dat even terzijde! Hier komen de 5 tips die mij als introverte persoon al goed van pas zijn gekomen op privé- en werkvlak.

flatlay photograph with a notebook, a candle, pillows and a piece of the coffee cup

Tip 1: Moeilijke taken op de to-do lijst? Doe ze eerst!

Eat the frog! Ken je dat? Ik weet niet meer waar ik het exact van haal, maar het is me bijgebleven. Dit kleine zinnetje komt voort uit de volgende stelling: als je elke dag voor de rest van je leven een levende kikker zou moeten opeten (ocharme!), op welk moment van de dag zou je dit dan doen? De consensus: zo snel mogelijk. Je wil er namelijk vanaf zijn, zodat je niet tot op het einde van de dag moet wachten op die vreselijke opdracht. En het wachten in spanning is meestal het ergste stuk.

Dus, moeilijke taken? Hetzelfde concept: doe ze eerst! Ik weet het: dat is juist wat je zo graag wil vermijden. Je wil deze taken het liefst uitstellen tot op het einde van de dag. Maar weet dat je het jezelf zo heel wat lastiger maakt. 

Als je deze vervelende taken eerst aanpakt, dan ben je er voor de rest van de dag vanaf en zit je niet met dat (on)bewuste stress gevoel. Dan kan je sneller genieten van het feit dat je daar vanaf bent en je zo meer focussen op de andere taken.

Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een lastige mail of een telefoontje waar je totaal geen zin in hebt. Deze dingen konden mijn dag vroeger echt verpesten. Tot ik leerde dat uitstellen er net voor zorgde dat ik meer spanning en stress voelde. Onbewust, maar het zat er wel. En op de meest onaangename momenten komt dit er dan toch uit.

Ik heb mezelf daarom moeten aanleren om de taken die ik niet wil doen, meteen te doen. En dat lukt niet van dag 1, maar het is de enige manier om ervoor te zorgen dat je van die onderliggende stress vanaf bent. Daarbij merk je vaak dat het erger lijkt dan het in werkelijkheid is. De gedachten over hoe onaangenaam iets is of gaat zijn, zijn vaak zoveel erger dan de realiteit. Er is zelfs onderzoek naar gedaan:

“Onderzoeken aan de Cornell University geven ons een fascinerend inzicht in zorgen maken en overdenken. Ze voerden een onderzoek uit waarbij mensen langere tijd werden gevolgd en ontdekten dat 85 procent van waar mensen zich zorgen over maakten, nooit is gebeurd.”

85%! Dat is enorm veel toch? Deze kleine bewustwording heeft me daarom écht geholpen bij situaties die in eerste instantie intimiderend lijken. Just do it!

a woman standing in a decorated room talking in front of a laptop

Tip 2: Bij een telefoontje of video call is voorbereiding belangrijk

Dit klinkt misschien zeer vreemd voor sommigen, maar telefoneren met mensen die je niet kent, kan voor introverte mensen een opdracht zijn. Je ziet de mensen niet aan de andere kant van de lijn en je kan daarom moeilijker een gesprek aangaan. Ik vond dit vroeger altijd vreselijk.

Wat ik heb geleerd is dat een goede voorbereiding de meeste angst al wegwerkt. Bereid het telefoongesprek of de video call voor door korte punten te noteren en naast je te houden. Zaken die je echt niet mag vergeten of waar je de nadruk op wil leggen. Ook het uitschrijven van een korte tekst kan altijd om jezelf een back-up te geven als je even de draad kwijt bent. 

Dit geldt ook voor face-to-face gesprekken trouwens. Leg gerust een notitieboekje naast je laptop met aan te halen puntjes. En blijf vooral rustig als je denkt dat je het niet meer weet. Het stoort niemand dat je even moet nadenken over wat je wil zeggen of dat je later terugkomt op een punt dat je initieel bent vergeten.

“Oke interessant, ik ga het even bekijken en ik kom hier later op terug.” = Lifesaver!

a photo of a notebook where somebody has written 'plan for 2021, survive!'

Tip 3: Probeer minstens elke week 1 ding te doen dat buiten je comfortzone' ligt

Ik kom hier geregeld op terug, maar als er iets is dat mij heeft geholpen om assertiever in het leven te staan, is het dat! Buiten de comfortzone gaan, ook al zegt je brein ‘fuck dit’.

Maar first things first. Wat is je comfortzone nu echt? 

Vaak denken mensen dat het staat voor de situaties in het leven die je aangenaam vindt en waar je je veilig voelt. Maar in werkelijkheid is het niets meer dan een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering. Je comfortzone bestaat uit de dingen in je leven waaraan je gewend bent – zelfs als die dingen, helemaal niet fijn zijn. Dat heeft een logische functie: routine beschermt ons tegen mogelijk gevaar van het onbekende, en helpt ons om stress en spanning te vermijden. Dáárom blijven we soms hangen in een job of een relatie waarover we al jaren klagen: omdat we gewend zijn geraakt aan de situatie waarin we zitten en het eng vinden om daaruit te stappen.
(Bron: Happinez)

Daarom is het zo waardevol om hierop te trainen en te zorgen dat je af en toe aan die veilige bubbel ontsnapt. Elke week één actie ondernemen om uit je comfortzone te stappen, gaat je al helpen om makkelijker om te gaan met onverwachte situaties. Je comfortzone is namelijk het tegengestelde van groei.

Dit hoeft niets te maken te hebben met je zaak en kan ook over persoonlijke dingen gaan. Het is elke keer opnieuw wat ongemakkelijk, maar het is het zoveel waard.

the word 'yes' is crossed out and the word 'no' is not on a blackboard

Tip 4: Leer ‘nee’ zeggen

Dit lijkt zeer vanzelfsprekend, maar is het niet voor iedereen. Als je een zaak runt, ga je normaal gezien voor het aanbod dat jou het beste ligt, waar je het meeste waarde mee kan bieden aan jouw klanten. 

Het is daarom interessant dat je echt ‘nee’ leert zeggen tegen zaken of mensen die jouw onderneming niet vooruit helpen, die je niet helemaal liggen of waar je geen tijd voor hebt. Overal ‘ja’ op zeggen gaat je niet helpen om te groeien op persoonlijk én zakelijk vlak. Je gaat jezelf hoogstwaarschijnlijk net meer uit de richting duwen van je ideale zaak. 

Dit heb ik zelf ondervonden bij het starten van mijn eerste zaak in 2014. Ik kwam net van school en ik was onzeker. Ik moest concurreren tegen agencies en andere ondernemers die in mijn ogen veel meer ervaring hadden. Hierdoor zei ik constant ‘ja’ op elke vorm van geld dat er binnenkwam. Resultaat: ik kreeg zoveel opdrachten die ik niet graag deed en ik werkte niet meer graag in mijn eigen zaak. Mijn ideale klant kon ik niet bereiken, omdat ik geen portfolio kon opbouwen met klantenwerk dat hen zou aantrekken.

Leren ‘nee’ zeggen tegen opportuniteiten en mensen, heeft me geholpen om mijn tweede zaak wel correct uit te bouwen. En om meer grenzen te stellen in mijn persoonlijke leven!

Tip 5: Aanvaard wie je bent

Er zijn introverten en extraverten nodig op de wereld, anders zou het maar saai zijn. Je hoeft jezelf dus niet te veranderen om ondernemer te zijn. Maar weten hoe je sommige zaken overwint, kan best nuttig zijn. Dit leer je - zoals bij alles - al doende.

Er zijn zoveel voordelen aan introvert zijn die we vaak negeren, zoals bijvoorbeeld:

  • We zijn zeer goede luisteraars. 

  • We kunnen ons makkelijk inleven in wat een klant wil/nodig heeft.

  • We zijn heel empathische mensen: we kunnen snel diepe connecties maken. En let’s be honest, dat is heel waardevol in het leven!

  • We zijn potentiële sterke leiders, want we zijn gefocust, berekend en vastberaden in veel gevallen.

  • We weten hoe we ons goed voorbereiden en maken graag plannen om te zorgen dat we elke soort situatie aankunnen.

  • We merken vaak de kleine details op die anderen niet zien.

Het is dus niet nodig om het gevoel te hebben dat je jezelf moet aanpassen aan het extravert ideaal dat leeft in onze maatschappij. Kijk maar naar enkele grote namen in de zakenwereld. Bill Gates, Mark Zuckerberg, J.K Rowling en Warren Buffett zijn allemaal introverte persoonlijkheden die het ver hebben geschopt. 

Conclusie: iedereen heeft zijn sterktes en zwaktes, maar het is vooral belangrijk om te weten hoe je je sterktes naar voor kan brengen, ook in je personal brand.

Ik ben zelf enorm geïnteresseerd in het ‘nieuwe’ ondernemen en de psychologie van authentieke branding & marketing. De wet van de aantrekking toepassen in plaats van luider te roepen dan je concurrenten.

Daarom geloof ik dat er plaats is voor elke soort ondernemer. Durf je ruimte dus innemen. Doe dit samen met mij en volg me gerust op instagram om meer inspiratie op te doen. Of zoek je begeleiding in het vormgeven van je personal branding? Ik maak graag een afspraak met jou.

Liefs, Natasja

natasja, the business owner is smiling and looking at an ipad

Natasja Ceulemans

Brand strateeg & Owner Dot & Dash studio

Vorige
Vorige

Personal branding of business branding?

Volgende
Volgende

Welk type designer heb jij nodig?