De keuzes achter succesvol design: is brand design werkelijk subjectief?

In de wereld van design hoor je vaak de uitspraak: "Ja, maar design is toch subjectief". Hoewel smaak en voorkeuren zeker een rol spelen bij het beoordelen van design, is het belangrijk om te begrijpen dat succesvol brand design dieper gaat dan persoonlijke voorkeuren.

In deze blogpost ontdek je waarom design niet enkel subjectief bekeken kan worden en hoe strategische overwegingen een cruciale rol spelen.

Hiervoor moeten we even kijken naar de algemene definitie van het woord ‘design’:

“Over het algemeen omvat design het plannen, conceptualiseren en realiseren van ideeën, waarbij esthetiek, functionaliteit, bruikbaarheid en de behoeften van gebruikers centraal staan. Het is het proces waarbij creatieve en innovatieve oplossingen worden bedacht om problemen op te lossen of om producten, systemen of omgevingen te verbeteren.”

In dit specifieke geval heb ik het natuurlijk over brand design, wat wil zeggen dat design verwijst naar het ontwerpen van een identiteit voor een merk. Dit gaat verder dan kleuren kiezen, lettertypes selecteren en herkenbare elementen creëren. Een merkidentiteit verwijst naar de volledige uitstraling van een merk. Het omvat alle visuele, verbale en symbolische elementen die worden gebruikt om het merk te presenteren en te communiceren. Denk aan de volledige merkbeleving die een klant kan hebben.

Oké top, nu we weten wat design juist is en over welke discipline het exact gaat, kunnen we verder bouwen op de sleutel achter succesvol design en waarom dit dieper gaat dan persoonlijke voorkeuren.

 

1/ Merkstrategie: De sleutel tot doelgericht design

Het ontwerpen van een succesvol merk gaat verder dan het kiezen van kleuren en lettertypes. Het begint met een sterke merkstrategie. Voordat een ontwerp wordt gemaakt, moet de essentie van het merk worden begrepen - de missie, de waarden, de doelgroep en de onderscheidende positionering in de markt. Design is een krachtig hulpmiddel om de boodschap van het merk over te brengen en een emotionele band met het publiek te creëren. Elke ontwerpkeuze moet daarom zorgvuldig worden afgewogen op basis van deze strategische elementen.

Hierdoor verlies je al een groot deel van de subjectiviteit in design. Je creëert namelijk in functie van bepaalde doelen, doelgroepen en een uniek merkverhaal. Ik zeg daarom altijd dat branding niet alleen ontworpen mag worden in functie van wat je zelf mooi vindt. Want wie weet heeft deze persoonlijke voorkeur geen meerwaarde om je merk te doen groeien. Gaat het je ideale klant aantrekken? Gaat het je lange termijn doelen bereiken? Past het bij wie jij bent als persoon? Dat zijn de vragen die we stellen om erachter te komen welke design keuzes werken.

Het blijft natuurlijk belangrijk dat je als eigenaar mee achter alle keuzes staat. Een merkidentiteit ontwerpen gaat daardoor over de lijn zoeken tussen de kern van jou als persoon of je zaak en de mensen die je wil aantrekken.

2/ Positionering - onderscheiden van anderen

Bij het ontwerpen van een merk is het belangrijk om te begrijpen wat er al bestaat in jouw sector. Merkanalyses helpen designers om te onderzoeken welke visuele elementen interessant kunnen. Ik leg het even uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je een cola bedrijf wil oprichten, dan zou ik meekijken naar wat er al bestaat in die specifieke sector. The Coca Cola Company en Pepsi zijn twee van de grootste merken. Hoe onderscheiden deze merken zich? Wat brengen zijn naar voor? Hoe gaan we dit anders doen? Opnieuw enkele vragen die in zo’n proces naar voor komen.

Daaruit besluiten we welke positionering strategieën kunnen werken voor jouw zaak. Het doel is om te leren wat jou nog meer kan onderscheiden en hieraan een unieke visuele identiteit te creëren.

Weer een stap verder van de subjectiviteit van design, want ook hier worden bewuste keuzes gemaakt die het merk ten goede komen.

3/ Onbewuste kleurenassociaties - Het belang van kleur in design

Kleuren hebben een bepaalde invloed op onze emoties en gedachten. Mensen maken onbewust associaties met bepaalde kleuren, die diepgeworteld zijn in een cultuur en maatschappij. Bij doelgericht design is het van belang om kleuren te kiezen die resoneren met de boodschap van je merk. Bijvoorbeeld, blauw wordt vaak geassocieerd met vertrouwen, loyaliteit en kalmte, terwijl groen wordt geassocieerd met duurzaamheid en gezondheid. Slim gebruik van kleuren kan het imago van een merk versterken en het gewenste gevoel bij je klant oproepen.

McDonald’s had bijvoorbeeld jarenlang de vaste kleuren rood & geel. Ze staan hier nog steeds bekend voor, ook al zijn ze sinds 2007 geshift naar groen & geel als primaire kleuren (in de EU toch). Begin 2000 kreeg McDonald's namelijk meer en meer te maken met Europese activistische groepen en milieuorganisaties.

Het werd duidelijk dat ze iets moesten doen om die druk te verlichten en hun business opnieuw in een goed licht te zetten. Daarom kondigden ze in 2007 enkele milieu initiatieven aan in Europa. Zoals milieuvriendelijke koeling, bakolie en brandstof - en ook duurzaam verbouwde koffie en biologische melk.

Een rebranding startte ook bij hen met het herbekijken van hun fundamenten. Met andere woorden, het bijsturen van de kernwaarden om mee op de trein te springen van de nieuwe health hype. Daarna was de visuele identiteit aan de beurt, waar kleur onder valt.

Herinner jij je nog dat de McDo winkels volledig rood en geel waren? Na de rebranding verbouwden ze stilaan alle winkels in Europa en pasten ze alles aan naar groen en geel. Rood paste niet meer bij wat ze wilden uitstralen, en groen was een ideale referentie naar hun nieuwe nadruk op duurzaamheid.

Soms is het juist interessant om af te wijken van de standaarden en daar weer te gaan onderscheiden. Dit hangt af van verschillende factoren en bepalen we dus steeds mee in de merkstrategie.

Kleur is dus veel meer dan een persoonlijke voorkeur. Het heeft betekenis, zorgt voor herkenbaarheid en kan onbewuste signalen geven aan mensen.

Conclusie

Als we kijken naar alle bovenstaande elementen, kunnen we concluderen dat design dus niet louter subjectief is. Effectief design communiceert de essentie van het merk, onderscheidt zich in de sector en roept gewenste emoties en gedachten op bij de doelgroep. Daarom is het belangrijk om design beslissingen te nemen op basis van grondige analyse en doordachte strategie. En niet enkel omdat de CEO een kleur mooi vindt. Dit doen we allemaal om een prachtig, magnetisch merk te creëren dat een blijvende indruk achterlaat.

Wil je graag eens bespreken wat strategische branding kan betekenen voor jouw zaak of heb je nog vragen hierover? Let’s meet.

Veel liefs,
Natasja

Natasja Ceulemans

Brand strateeg & Owner Dot & Dash studio

Vorige
Vorige

Nieuwe kleur van 2024: kleurtrends volgen of niet?

Volgende
Volgende

Waarom echtheid en puurheid op sociale media essentieel is voor merken